FORNEBUHISTORISK FORENING
En forening som tar vare på Fornebus historie
Foreningen
Fornebumuseet
Utforsk
Årsmøter og Regnskap
Websiden er utviklet av Excel Solutions
© 2024 Fornebuhistorisk forening
Historier fra Fornebu – Langodden – Snarøya med omliggende øyer
Denne boken bygger på to utgivelser som Snarøya Seniorsenter utga i 2009 og 2011, hhv. Minner fra Snarøen og Flere minner fra Snarøen. I tillegg inneholder den utdrag fra en utgivelse av Langodden Vel fra 2006 som heter Historier om Langodden. Iniativtaker til dette samarbeidsprosjekt var Hans F. Gjersøe og resultatet er denne boken på 188 sider. Det er Snarøyas historielag som har funnet frem til beretninger og faktaopplysninger som har dannet grunnlaget for utgivelsen. Forfatterne av de ulike teksene er nevnt i de respektive historiene. De fleste bildene er hentet fra private samlinger.
De opprinnelige utgivelsene ble i sin tid støttet økonomisk av Snarøen Vel og Bærum kommune.
Vi håper at både eldre og yngre og nyinnflyttede skal få best mulig kjennskap til Fornebulandets spennende fortid. Boken er vakker med sine mange flotte fortellinger og bilder, og er et ‘må ha’ for alle historieinteresserte i området.
Pris kr. 240,-
Oslo Lufthavn Fornebu
1939-1989
Tor Wisting
I denne boken forteller forfatter Tor Wisting om Fornebu flyplass, fra de første ideer frem til trafikk-knutepunktet slik det var frem til 1989.
Nær 90 illustrasjoner viser hva som skjedde fra flyplassområdet var et knauset naturlandskap til en etter forholdene effektiv trafikkterminal som frem til 1989 betjente 6 millioner reisende.
Gjennom de første 50 årene har anslagsvis 75 millioner mennesker kommet og reist via Fornebu flyplass.
Boken er en perle av en historiefortelling og anbefales på det varmeste.
Pris kr. 390,-
Fornebu Lufthavn
En lufthavn blir til (1934-1940)
Rob J. Mulder
Boken tar for seg historien til Fornebu lufthavn frem til 1945. Foruten den politiske prosessen og byggingen skriver Rob Mulder om streiker, arbeidsulykker, driften av flyplassen i 1939-1940, flyledelsen, toll- og postvesenet og kort om 9. april 1940 og hva tyskerne gjorde med flyplassen under krigen. Boken avsluttes med overtagelse av flyplassen av de allierte styrkene den 16. mai 1945.
Foreningen selger boken for kr. 260,-
Royal Vikings
The Saga of Scandinavian Airlines and Predecessors
For nærmere 100 år siden begynte det danske flyselskapet DDL, ABA i Sverige og senere DNL i Norge å utvikle betydelige rutenett med resten av Europa. Etter den 2. verdenskrig la man kulturelle, geografiske og økonomiske spørsmål til side, og kombinerte de tre flyselskapenes ressurser for å etablere verdens første grenseoverskridende allianse under navnet Scandinavian Airlines System (SAS). SAS forble tro mot landenes pionerånd og fortsatte å etablere et globalt nettverk.
Günter Endres har laget en flott bok om flyselskapets historie. Den anbefales på det sterkeste.
Pris kr. 390,-
Pan American in Norway 1935-1991
Pan American World Airways Inc., bedre kjent som Pan Am, ble etablert av Juan Trippe i USA i 1927. Fra april 1946 startet et amerikansk flyselskap, American Overseas Airlines (AOA) en rute mellom Oslo/Gardermoen og New York og da AOA i 1950 ble overtatt av Pan Am etablerte selskapet et eget kontor i Oslo.
Pan Am rekrutterte flyvertinner fra de landene de hadde ruter til. Det anslås at tilsammen over 500 norske kvinner jobbet for Pan Am fra 1957 og frem til konkursen i 1991.
Pan Am ble et av verdens ledende flyselskaper: Boken av forfatter Rob Mulder og gir en meget detaljert beskrivelse av Pan Am’s historie og operasjoner i Norge.
Boken er rikt illustrert og inneholder bl.a. et 20-talls bilder fra Fornebu i tillegg til over 60 bilder fra Oslo-kontoret, Stockholm/Arlanda og Helsinki pluss noen fra europeiske flyplasser.
Den kan anbefales på det varmeste for alle Fornebu-interesserte og andre som er interessert i flyselskapets virksomhet i Norge.
Boken er en ‘soft cover’ på 75 sider og med engelsk tekst. Pris kr. 150,-
.
Luft og Kjærlighet
Få steder i landet har mennesker opplevd så mange sterke øyeblikk som på Oslo Lufthavn Fornebu, Norges vindu mot verden i nærmere seksti år. Alltid var dette en spesiell arena for møter og avskjeder, glede og sorg, overraskelser og forventing. Denne boken vil vise noen av øyeblikkene, fra start til slutt. Her er historier fra den høytidelige åpningen 1. juni 1939, til den siste avskjed, 7. oktober 1998. I ord og bilder får vi glimt fra mennesker som har vært på rollelisten gjennom Fornebus historie. Og sist, men ikke minst, er her historier om stillheten etterpå. Blant bidragsyterne som deler sine historier med oss er mange skjønnliterære forfattere i tillegg til en rekke 'vanlige folk' med sterke opplevelser knyttet til Fornebu. Vi håper du lar deg friste, ikke til å feste sikkerhetsbeltet, men til å ta det av - på livets reise i møter med mennesker.
Pris kr. 360,-
Pioneering Spirit
The story of Air France and Predecessors
Pris kr. 295,-
Olav Grønskar
Flykapteinens likemann på bakken
Olav Grønskar var sentral i å bygge opp DNL's rutenett i Norge og å lære opp persjonell på linjestasjonene. Både med sjøfly og senere landfly. Nord Norge var en utfordring værmessig, spesielt med sjøfly. Det verserer mange historier fra den tiden hvor pionerånden rådet og hvor man måtte improvisere. DNL hadde også ruter på Europa. DNL var en periode det største innenriksselskapet i Tyskland etter krigen da Lufthansa ikke fikk flyrettigheter.
Boken har mye stoff om både Ju52, Sandringham, Dakota og Metropolitan, sistenevnte som en trofast sliter på Nord-Norge.
Olav Grønskar var sjefsklarerer og leder av SAS sitt flykontor, senere dispatch, på Fornebu, helt til han gikk i pensjon i 1986.
Boken er skrevet av flyhistorikeren Rob Mulder på oppfordring fra SAS Museet på Gardermoen.
Pris kr. 150,-